Som tidligere ansat ved Danmarks større dronningeavler bliver man inspireret. Min hobbyavls selektionsparameter for brune bier er helt anderledes end hos de kommercielle avlere. Hvor de avler efter sygdomsfrie, fredelige og højproduktive bier, ja så avler jeg på at bevarer så meget som muligt af generne i den sjældne brune bi.

Jeg har også en plan om at indsamle det brun bi materiale, der stadig findes rundt omkring i verden, og prøve at avle med henblik på at bevare så meget som muligt.
Jeg har anskaffet brunt fra Sverige i 2014 og krydset det med dansk brunt på renparringsøen for mellifera Endelave i 2015.
I fremtiden håber jeg at kunne skaffe brunt fra Scotland, og hvor det ellers kan opdrives...
Det kunne også være meget spændende, at hente noget hjem fra mindre øer på den sydlige halvkugle, hvor brune bier blev introduceret af europæere for 100-200 år siden. Lige som Ligustica avlere har Kangaroo Island kun med en oprindelig gul bistamme, så findes noget lignende sandsynligvis på andre øer. Tasmanien f.eks er kendt for hovedsagligt at have brune bier, introduceret af englænderne for 140 år siden.
Der er bare så FA.¤%&# langt derover ;-)

Tidligere delte jeg har et godt system for dronningeproduktion, men indtil jeg får fundet ud af at sortere folk der er imod fri viden, erfaring og meningsudveksling fra så er det emne udeladt på siden.

Udviklingstider for biyngel (døgn) er

X Æg Larve Puppe ialt
Arbejder 3 6 12 21
Dronning 3 4,5 8,5 16
Drone 3 6,5 14,5 24


Racisme hos bier?
Jeg har mange problemer med at skifte en bifamilies dronning fra brun til buckfast, og fra buckfast til brun.
Det skyldes antageligt at de er genetisk fjerne fra hinanden og familien måske føler deres dronning er forkert?
Sætter jeg en buckfast jomfrue dronning i en brun familie, så får hun typisk lov at lave 1 tavle yngel, hvorefter bierne slår hende ihjel og laver en ny dronning selv.
Den anden vej indsætte en brun til en buckfast familie driller også men ikke i samme alvorlige grad som at indsætte en buckfast dronning i en brun familie.

At lege med dronninger i parringsstader giver en masse sjove oplevelser.
Jeg skulle en dag male en af mine negerpiger i en kielerkasse.
Jeg fandt dronningen og gik igang med at gøre en tændstik klar til at male hende på rygskjoldet med.
Imen jeg fumler og kikker på hende letter hun fra tavlen og flyver op i luften og væk.
øv øv øv, jeg lukkede kassen og håber hun kommer hjem igen.
To dage efter åbnede jeg igen kassen og hun gik der lige så fint :-)